Домашни Любимци

Хамелеонът – истински майстор на камуфлажа


Понякога той облича цвета на стреса, друг път на агресията или на брачните игри
В продължение на десетилетия хамелеоните са били смятани за твърде деликатни животни, да бъдат отглеждани в терариуми, но днес това е възможно дори и за начинаещия любител на влечуги.
Хамелеонът, този истински майстор на камуфлажа “повелител на дъгата”, е напълно способен в продължение на години да радва всички почитатели на екзотиката, които го даряват с грижи и обич.
Ако сериозно сте решили да се заемете с отглеждане, а още повече с развъждане на хамелеони, най-добре е да съберете колкото може повече информация. Дори и тогава, ще ви се наложи да се учите от собствените си грешки. Няма да мине и един ден, без да научите нещо ново за своите необикновени домашнио любимци.
Хамелеоните са истински индивидуалисти. Всеки гущер се отличава със собствен характер и маниери. Трудно би могло да се говори за някакво превъзпитание на такова животно. Някой навици е невъзможно да бъдат променени. Ето защо, ако купувате възрастно животно с оформен характер, непременно се поинтересувайте какви са неговите пристрастия – с какво предпочита да се храни, как пие вода, общителен ли е и т.н. Едни хамелеони обичат постоянно да бъдат на видно място, други с всички сили се стремят да се скрият. В съответствие с това, планирайте и оформлението на терариума.
Хамелеоните се различават и по своята “общителност”. При това наличието или отсъствието на желание за контактуване с човека се определя не от видовата принадлежност на хамелеона, а от неговата индивидуалност. Едни животни може без всякакъв риск да се държат в ръце, към други човек трябва да се доближава с кожени ръкавици. Челюстите им са достатъчно силни: дори и младите гущери могат да хапят доста осезателно.
С по-сгорчив, мек характер се отличават хамелеоните, които са отгледани в плен. Пък и на външен вид те по-често печелят пред т.нар. “диваци”.
При покупката на хамелеон не пропускайте да се поинтересувате дали животното е внесено легално и дали тритежава необходимата документация. Тя ще ви позволи не само да научите миналото на гущера, но и няма да се чувствате участник във варварското изтребление на тези чудесни влечуги.
Хамелеоните изискват постоианни грижи и внимание. Ако не разполагате със свободно време, най-добре е да се откажете от такъв домашен любимец. Още повече, че тези гущери не са от най-евтините терариумни обитатели.
Ако искате да имате в своята колекция няколко хамелеона, ще ви се наложи да осигурите на всеки един от тях отделен терариум. Съвместното отглеждане на хамелеони от различни видове е недопустимо, особено ако става дума за екземпляри с различни размери. В подобна ситуация почти сигурно е, че един от вашите питомници ще загине.
Отношенията на хамелеона към неговия стопанин до голяма степен зависи от това, колко внимателен е човек към животното. Дори агресивният индивид при грижливо отношение с времето разбира, че не му желаят злото, и става по-спокоен и доверчив и дори доброжелателен.
Едва ли хамелеонът е в състояние да познае своя стопанин, да го открои от останалите членове на семейството. По-скоро той просто възприема определени контури от приближаващия се обект. От друга страна, не са редки случаите, когато иначе благодушно настроено влечуго започва да проявява агресивност по отношение на приближаващ се непознат. Това се изразява преди всичко в широко отваряне на уста и издаване на силни звуци.
Своето отношение към обкръжаващата действителност хамелеоните изразяват не само с поведение, но и с промени в окраската. Нюансите не са твърде изразени и могат да останат незабележими. Съществува обаче цвят на стреса, цвят на агресията, цвят на брачните игри и бременността. Има и цвят на лошото самочувствие, при това понякога той е много по-наситен и контрастен от обикновено. Така че не винаги има смисъл да се радвате на ярката окраска на хамелеона.
Хамелеоните, които се адаптират добре, позволяват да бъдат държани в ръце, при приближаване на човек към терариума не се стремят да се скрият сред растенията. Не злоупотребявайте с доверието на животното. Дори ако то с желание идва към вас, не прекалявайте с държането в ръце. Когато все пак се намира в ръцете ви, не го стискайте силно. Пазете го от падане. Падането от голяма височина на пода, може да доведе до сериозни наранявания.
Опашката на хамелеона също изисква грижливо отношение. Тя спокойно издържа тежестта на своя собственик, но лесно може да бъде счупена и дори откъсната от човек или домашно животно. Не се надявайте, че вместо откъснатата опашка ще се появи друга.
Изпратено на 1/27/2005 от Анонимен. Прочетено 9192 пъти.
Изпратено на 8/23/2006 от помощ.
Живея на 5-я етаж в стара сграда в центъра. Гущери се разхождат свободно по цялата сграда и най-вече по таванския етаж. В ужасна паника съм, какво да правя-влизат вкъщи?! Крият се в мазилката-там, където са се образували подпухнали джобове. Някой може ли да ми каже има ли спасение?
Изпратено на 3/22/2005 от meri.
az iskam da popitam s kakvo to4no se hranqt?kakvi vitamini im se davat?kakvi rasteniq e po podhodq6o da ima v terariuma?kak da gi predpazvame ot bolesti?koi vid e nai lesno otglejdaniq i populqren?
Изпратено на 2/28/2005 от Габи.
целият саит е върха
Изпратено на 2/25/2005 от Димитър.
Ако някой се интересува повече, може да провери на www.chameleons.bol.bg



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/19/2013
Шестте най-добре говорещи папагали

7/12/2013
Кучето помага срещу стрес

12/5/2012
Котките лекуват

11/9/2012
Деца и куче. Породи кучета

5/21/2012
Защо шоколадът е вреден за животните

1. Нашите водни костенурки (51060)

2. Моето хъски (45420)

3. Хамстерът – как да се държите с него? (44855)

4. Подробности за червенобузите костенурки (39277)

5. ЧЕРВЕНОБУЗЕСТИ КОСТЕНУРКИ (28767)

В света на папагалите

Декоративен плъх.Препоръки за начинаещия

Подробности за червенобузите костенурки

Нашите водни костенурки

Хамстерът – как да се държите с него?