Геконови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Геконови
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
разред:Люспести (Squamata)
надсемейство:Gekkonoidea
семейство:Геконови (Gekkonidae)
Научно наименование
Gray, 1825
Геконови в Общомедия
[ редактиране ]

Геконови (Gekkonidae) са семейство малки до средно големи гущери, срещащи се на места с топъл климат по целия свят. В България се среща един вид - балкански гекон (Cyrtopodion kotschyi).

Геконите са единствените гущери, които издават звуци при общуването помежду си. Повечето видове нямат клепачи, а прозрачна мембрана, покриваща окото. Някои имат способността да изстрелват дразнеща течност от края на опашките. Повечето гекони са от жълтокафяви до тъмносиви, макар че има и ярко оцветени. Някои видове могат да променят цвета си, за да се слеят с окръжаващата ги среда, или в зависимост от температурата. Няколко вида имат възможност за партеногенеза, което подобрява способността им да се разпространяват в нови откъснати области.

Повечето гекони имат специална структура на пръстите, която им позволява да се изкачват по вертикални повърхности и дори да се движат по таваните на помещения. Геконът обикновено спи през деня, а е активен нощем. Геконът си сменя кожата на всеки 2 до 4 седмици, като при наближаването на смяната цветът на кожата става леко замъглен.

Храната на гекона се състои основно от буболечки, като особено вкусни за тях са щурците.

Списък на родовете[редактиране | редактиране на кода]

Семейство Геконови включва 905 вида гекони, групирани в 52 рода:[1]

Agamura persica
Geckoella collegalensis
Виетнамски златен гекон

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Reptile Database: Gekkonidae
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gecko в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​