Терариум

Първия въпрос, който си задава всеки начинаещ притежател на тарантула: Къде мога да я гледам?
Има определени изисквания, които трябва да се спазят при изработката или покупката на терариум. Първо той трябва да е достатъчно широк, да е вертикален за дървесните видове и хоризонтален за земните, освен това съответстващата жилищна повърхност (стените за дървесните видове и дъното за земните) трябва да е минимум два пъти пълния размах на тарантулата. От друга страна не е препоръчително да гледате тарантула в много голям терариум, тъй като се появяват допълнителни проблеми с поддържането на постоянна влага и температура, а паяка ще е затруднен с намирането на храната.
Много важен момент, който трябва да се има впредвид при оборудването на терариум, е неговата безопастност, както за тарантулата, така и за притежателя й. Специално внимание трябва да се отдели за предотвратяване на евентуално бягство на вашия любимец или на храната му.
Много важно е да запомните, че земните видове не трябва да бъдат гледани в много високи съдове, тъй като катерещата се по стените тарантула може да падне и да се нарани! Коремчето на тарантулите e изключително уязвимо и затова една от най-разпространените причини за смъртност е неговото спукване. Обратното обаче важи за дървесните видове (например Avicularia, Poecilotheria, Psalmopoeus и др.), тъй като при тях височината на терариума е определящия фактор за успешно отглеждане и размножаване.
По сходни на гореспоменатите причини не е препоръчително да слагате големи камъни в терариум с дървесна тарантула, тъй като при скок тя може да се удари и това може да предизвиква разкъсване на тъканта й.
За всички видове терариуми е необходимо да има добро проветрение.
В терариум с дървесен вид е нужно да сложите вертикално на една от стените парче дървесна кора, която паяка ще използва, за да си направи убежище. Убежището за земните паяци трябва да се сложи директно на субстрата. Това може да бъде половинка от саксия с подходящ размер, парче дървена кора или всякакво друго прикритие от изкуствена материя.
Като цяло не съществува специален тип терариуми за тарантули. Те могат да бъдат държани във всякакви кутии или стандартни стъклени или пластмасови кутии за влечуги, стига да отговарят на гореспоменатите изисквания. Новородените паяци могат да бъдат държани дори и във фото-касети, на които на капака или на някоя от стените са пробити няколко малки дупки.
Нужно е да запомните, че не е желателно да оставяте терариума на пряка слънчева светлина и течения. Силния шум е добре да се избягва.

Източник/Source: Mikhail F. Bagaturov, http://tarantulas.tropica.ru
Превод: riley

design: onion
© zoo-info.org